joi, 21 ianuarie 2010

Bă deontologule

Alt eveniment care dă de lucru presei. De aia spuneam, în Finlanda sau Suedia m-aş plictisi groaznic...
Un nene de la o unitete militară de pompieri de prin Botoşani a fost găsit mort iar un subofiţer este lipsă la apel. Lipsesc 10 pistoale Carpaţi şi ceva cartuşe. Omul decedat era şeful pazei.
Tragic. Stupefiant. Îngrozitor. Dar fiind atât de prezente în cotidian chiar că nici nu ne mai putem mira, nu mai avem reacţia normală pe care ar avea-o un Neo Zeelandez de exemplu la aflarea acestei ştiri. De aici începe circul (de parcă nu ar fi fost de ajuns fapta în sine). Apar pe la tot felul de televiziuni din astea "deontoloage" tot felul de "deontologi" (marcă înregistrată de M. Badea) din ăştia care desfac firul în 4. Azi de exemplu, un domn cu ochelari spunea, pe un ton de Mesia, că nu ar trebui să se mai angajeze militari (ci nu soldaţi, aşa cum spunea) pe filiera indirectă (ci nu din afară), căci retardatul ăla de a fugit cu pistoalele era angajat astfel. Adică nu mai contează că de 10 ani aceşti militari luptă în Afganistan şi Irak cu rezultate deosebite, nu mai contează că totuşi aceşti oameni trec printr-o perioadă de instruire temeinică, nu contează nimic, doar să se audă domnul cu pricina la televizor pe post de mare mogul (că tot ela modă) şi de mare "deontolog". Domnia sa spunea că oamenii ăştia ar trebui să treacă prin şcoala militară, de ca şi cum aceasta ar garanta faptul că oamenii care îi trec pragul devin nişte îngeri, nişte moralişti şi esteţi desăvârşiţi, oameni care astfel îşi vor rezolva toate conflictele interne, psihice şi sociale.
Mai e ceva. Mi-am adus aminte de Ion Cristoiu care spunea într-o perioadă nu prea îndepărtată că el nu a mai văzut reporteri inteligenţi şi că rar găseşte câte o "fătucă" din asta să îi pună câte o întrebare isteaţă. Frate, dacă te uiţi la reporterii ăştia de azi te cruceşti. Întrebare: ce măsuri s-au luat pentru prinderea fugarului? Răspuns: S-au luat măsurile specifice, filtre, consemn. Întrebare reporter: Există posibilitatea ca fugarul să fi ieşit deja din ţară? "Fato", nu ai observat că doamna purtător de cuvânt tocmai ţi-a spus CĂ FUGARUL E DAT ÎN CONSEMN. Gândeşte un pic. Plus că, să fim serioşi, (vorba unui alt invitat care a sesizat penibilul), fugarul nu se ducea la graniţă cu o sacoşe de pistoale şi 3 cutii de cartuşe şi să îi fi spus grănicerului ce anume??????? Că pistoaele le are pentru o expoziţie, că nici nu a observat ce are în sacoşe, sau ce? De ce e atât de greu să pui creieraşul la treabă. Frumuşică văd că eşti, dar de gândit mai gândim şi noi un pic?
Aceşti oameni sunt formatori de opinie, sunt cei care vă manipulează mental şi vă programează în simpli consumatori şi mase de manevră. Oamenii care sunt antrenaţi, poate, să facă asta. Dacă sunt bine intenţionaţi dar mai slăbuţi la aspectul mental, e grav. Oameni care mai deunăzi făceau pe deontologii aveau afaceri de milioane de euro cu statul român. Deontolgii de ieri sunt senatorii de azi. Apărătorii dreptăţii şi ai deontologiei sunt de fapt oameni care au interese personale foarte bine contrate. Noi avem datoria să ne lăsăm manipulaţi, instigaţi, spălaţi pe creier, denaţionalizaţi, "modernizaţi", emancipaţi şi învăţaţi.

2 comentarii:

  1. Presa in romania cauta senzationalul, oferind detalii care ar conta doar in mahala. Tocmai d-aia are OTV-ul atatia fani. Ca un exemplu, la cazul incidentului de la Botosani, soldatul ucis urma, dupa spusele reporteritei, sa se casatoreasca. Apoi stirea o dadea in dramatism :"Parintii se pregateau de nunta, acum se pregatesc de inmormantare." Intr-adevar, un destin curmat asa stupid este un fapt deosebit de trist. Dar ce importanta are viata privata a saracului om? Oamenii sunt practic dresati catre prostie prin stiri, care ar trebui sa informeze, sa le destupe mintea.(Nici nu mai vorbesc de celebrele emisiuni de divertisment). Daca nu era chestiunea cu casatoria, probabil ca se legau de vreo aniversare sau alt eveniment, de ex "In loc sa-si serbeze ziua vara viitoare, acum e inmormantat." Neprofesionalism. Sa nu mai vorbesc de cazurile sinuciderilor(care n-ar trebui date deloc la TV), stirea este acompaniata de plansetul sinistru uneori al rudelor, de o muzica trista si sumbra si un zoom straniu pe lumanari. O mizerie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa, trist este ca oamenii au tendinta e a se uita la chestiile astea, de a sorbi "drama" si a fi partas - chiar si privind - la actiune. Nu mai conteaza ca sunt actiuni nocive si imbecile...

    P.S.
    Soldat e un grad in armata. Denumirea generica pentru acea categorie de angajati ai statului roman este MILITARI. Poti sa vorbesti de militari (ceea ce e cazul aici) dar nu despre soldati. Gradul militarului respectiv fiind Plutonier iar al Comandantului de Garda Locotenent. Sper s anu ma fi inselat. E o eroare pe care o fac foarte multi.

    RăspundețiȘtergere