duminică, 28 martie 2010

Despre comunişti şi depre noi - partea a 13-a

Despre lumea interlopă.
Deşi sistemul comunist era perceput ca unul represiv, totuşi el nu era perceput ca un sistem interlop. Statul era represiv dacă îl călcai pe coadă, dacă erai "băiat cuminte" nu ţi se părea atât de negru. Interlopii erau vânaţi şi micile lor afaceri erau atent supraveheate. Ba chiar trăiesc cu convingerea că statul român comunist mai îndulcea amarul cu aceşti nenorociţi, le dădea voie pe şest să mai aducă un săpun mai bun şi o ţigare mai specială, astfel că popuilaţia era învăţată se se "descurce" de aceste minime elemente ale confortului zilnic. Ei făceau bani de Intercontinental şi Athene Palace (2 hoteluri de lux din Bucureşti) iar statul aducea o boare de fericire celor care dădeau din coate. Activiştii de stat, cei din aparatul de stat, erau percepuţi ca profesionişti, ca zbiri, ca exigenţi, ca oameni de care să te fereşti că aplicau legea, nu erau percepuţi ca infractori puşi pe furat. Între activiştii de partid comunişti şi infractorii de drept comun erau nişte graniţe foarte clare în mentalul colectiv. Miliţia era aliatul statului şi de frica acesteia oamenii erau tare prudenţi în ceea ce spuneau în faţa unui poliţist. Miliţienii erau percepuţi eventual ca securişti nu ca interlopi. Activiştii aveau numere de înmatriculare speciale astfel că miliţia ştia foarte clar cine este activist sau cine este cetăţean străin (vestitele 12 B) şi se comportau ca atare, în trafic - care by the way, era la cote infinit mai mici ca traficul de azi - adică aştia cu numere speciale erau "mai feriţi" de exigenţa poliţiei. Activiştii erau (şi mai sunt şi acum, căci nu au murit toţi) oameni simpatici. Am avut vecini despre care se spunea că sunt securişti sau care s-au apucat de politică după revoluţie. Toţi erau oameni simpatici, buni vecini, cu spirit de iniţiativă, morali, de care nu îţi era frică. Clar sunt oameni care nu erau retarzi, gândeau (gândesc) şi aveau un comportament civic ireproşabil.
Azi, statul român este perceput ca fiind unul de tip mafiot. Dacă eşti în mafie o duci bine, dacă nu...nu vei simţi nicio schimbare în bine, schimbare adusă de nişte eroi la 22 decembrie 1989. Statul este perceput ca fiind compus din hoţi. Dezvăluirile din presă de după 1989 abundă în dezvăluiri rămase fără urmări. Poporul a făcut ceea ce a putut, a schimbat mai multe partide între ele la putere. A votat aşa cum era normal, FSN (în urma unei manipulări a maselor prin care s-a furat practic Revoluţia, dar asta e altă discuţie) iar apoi şi-a dat seama că s-a cam început furtul. A cotit-o la dreapta, dar cu aceştia ţara a fost adusă aproape de faliment. A revenit iar la stânga. Şansa stângii a fost atunci, în 2000. Ţara a început să îşi revină după incompetenţa crasă a dreptei şi a început creşterea. Singurul partid care nu fusese la putere (şi ar fi putut fi) era PD. Poporul a pus şi PD la putere, să vadă cum e. Tot furăciune. Deci am sperat că scăpăm de hoţi dar de fapt nu am scăpat de nimic. PD pe asta s-a şi bazat în campaniile electorale, a spus că ei nu vor fura. Acum în presă apar aproape în fiecare zi acuzaţii de furt. Interlopii nu mai au nicio frică. Poliţia din zilele noastre nu mai inspiră nimic. Ei erau garantul liniştii. Au fost distruşi ca şi credibilitate în ochii populaţiei. Interlopii nu mai au nicio problemă să se afişeze la nuntă cu fratele preşedintelui - de exemplu. Îl vedeaţi voi pe Ceauşescu stând la masă cu - nu ştiu - un interlop de pe vremea sa? Îl vedeaţi voi pe Emil Bobu la masă cu fane Spoitoru'? Practic, atunci ne era frică de lege, acum de hoţi. Înainte nu se rezolva nimic pentru că statul era incapabil să ofere anumite chestii, acum nu se oferă nimic pentru că nu dai şpagă. Parcă de oamenii de dinainte nu îţi era atât de frică. Acum sunt oameni care au devenit fanatici, care pot omorâ (nu e doar aşa, o vorbă, ad literam) pentru o idee, oameni care sunt în stare să se răzbune pentru că ai o opinie contrară lor. Dau oameni afară pe criterii politice şi nu contează deloc competenţele atunci când fac numiri de şefi. De multe ori şefii sunt incompetenţi, nepregătiţi profesional pentr funcţia pe care o ocupă, proşti, răzbunători. Mafia fiecărui partid se activeză în momentele când se câştigă alegerile. Cetăţeanul...
Cetăţeanul nu simte nicio schimbare faţă de sistemul comunist, asta după 20 de ani şi mai bine de la Revoluţie. Cetăţeanul cinstit nu are şanse să trăiască DECENT.
Cine se "descurca" înainte se "descurcă" şi acum. Nu e nicio afacere să fi cinstit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu