duminică, 23 mai 2010

Boierii vechi şi noi

La Pro Tv, la geniala emisiune România te iubesc, au fost prezentate poveştile mai multor moştenitori ai vechilor familii de boieri români. Subiectul vechilor şi noilor boieri este unul foarte ofertant pentru discuţii, există opinii care sunt atât pro cât şi contra existenţei şi a modului cum au dobândit averile.
Se vorbeşte de marii boieri al căror arbore genealogic se duce până prin sec. XVI - XVII. Se vobeşte de marile averi pe care aceştia le-au avut sau le au. Se vorbeşte de mari moşii, întinse pe o mare parte din suprafaţa ţării. Nimeni nu ne povesteşte de modalitatea cum au dobândit aceste averi. Pe la istorie, pe la cursurile ţinute atât în era comunistă cât şi după, am învăţat că în anii aceia existau 2 categorii de oameni: boierii şi ţăranii. Boierii de fel nu erau nişte tipi prea amabili, erau lacomi, nemiloşi, foloseau forţa şi nu de puţine ori îi sileau pe ţărani să muncească până la epuizare fără să le dea ce li se cuvenea pentru munca lor. Sunt foarte convins că au fost şi oameni care au murit pe moşiile acestor oameni. Desigur, odată cu acumularea de bani au avut acces la şcoli de rang înalt, au trimis odraslele la cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume. De aici toate cele cu imagine bună, educaţie, eleganţă, etc. Ce e de-a dreptul revoltător este că boierii s-au căsătorit tot între ei, ceea ce îmi aduce aminte de un vechi filmuleţ cu teoria conspiraţiei în care se "dezvăluia" că masonii se căsătoresc între ei pentru a nu risipi averile. Aşa şi boierii noştrii, îşi căsătoresc copiii între ei pentru - zic ei - nume, dar de fapt este pentru a nu îşi risipi averile... Din punctul meu de vedere nu există nicio diferenţă între vechii boieri şi noii ciocoi. Şi aceia şi aceştia au comis mici furtişaguri de la oamenii simpli, de la copiii lui Dumnezeu. Şi oamenii care fac averi în ziua de azi îşi trimit copiii la studii afară, şi ciocoii contemporani îşi cumpără respect din filantropie, îşi căsătoresc copiii cu alţi copii cu situaţii materiale solide. Paradigma conform căreia cei vechi sunt buni iar cei noi sunt răi este depăşită de logica simplă. Poate că după 50 de ani odraslele de azi ale "boierilor" contemporani vor avea o eleganţă şi un bagaj de cunoştinţe care să ne dea speranţa reconstituirii unei clase cu un anumit rol foarte bine stabilit într-o societate sănătoasă. Şi ei vor fi ceea ce sunt unii dintre moştenitorii de azi ai marilor nume ale vechilor boieri. Aşa cum vorbim de Malaxa sau Elias, aşa vom putea vorbi şi de Prigoană sau Patriciu peste 50 de ani. Nu văd ce ar fi deosebit acum de atunci.

9 comentarii:

  1. de ce nu vorbesti de cei care au salarii frumusele....la stat, de ex. la tvr...acolo unde muncesti, hai sa facem o paralela intre oportunistii din tara si pilosii din tvr. Ce zici? putem avea un dialog pe tema asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Oricand.
    Dar inainte de asta trebuie sa stabilim ce inseamna salariu frumusel.
    Nu inteleg insa de ce iti e frica sa iti arati identitatea. De fapt inteleg foarte bine. Nu ai tupeu. Esti las/a la fel ca toti PDL-istii, esti imatur/a si fricos/oasa.
    Discutam ce vrei in conditiile in care iti arati si fetisoara, altfel... eu nu discut cu fantome si cu oameni care isi iau tot felul de identitati pe internet care sa le umple personalitatea lipsa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca exista si pilosi in tvr - sunt de acord. Exista mai multe familii care au mai mult de 3 - 4 membrii prin tot felul de functii. Exista oameni care nu vin la serviciu si iau totusi salariu. Exista - asa cum spunea si lasul/lasa noastra si oportunisti, profitori, hoti, mincinosi, pupincuristi si tot ceea ce vedeti si in jurul vostru in tara. De astia ar trebui curatat tvr-ul. Totusi nu vad de unde legatura cu boierii vechi si noi si angajatii tvr. Dar ce mai conteaza, ideea e ca cineva trebuie sa isi exprime o opinie, nu mai conteaza daca e sau nu la subiect...

    RăspundețiȘtergere
  4. ATÂT pro cât şi contra
    marii boieri AL căror arbore
    oameni SIMPLI
    moştenitorii de azi ALE marilor nume

    Sunt erori gramaticale destul de grave...

    RăspundețiȘtergere
  5. afiseaza/ti salariul.
    sunt un pd /list, psd /ist etc
    sunt ce vrei tu sunt
    si pe urma afiseaza si salariul viitoarei tale sotii
    pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu m-am indoit niciodata ca ma cunosti, caci daca nu ma cunosteai nu aveai absolut niciun motiv sa te ascunzi. Stiu si cine esti, stiu si ce esti. Din pacate am avut dreptate si in continuare eviti sa iti arati identitatea, dovedind lasitate. Pacat. Speram sincer sa te lamuresc cum stau lucrurile cu dreptatea si onoarea,in viziunea mea desigur, dar se pare ca nu imi dai sansa asta. Eu cred ca meritam. Nu mai conteaza. Que sera, sera!

    RăspundețiȘtergere
  7. acum sunt in birou la un etaj superior tie.
    sunt in fatza ta.
    in fatza gheretei voastre.
    nu mertati sa lucrati aici!
    am terminat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta e atitudinea specifica oamenilor ca voi. Ori esti cu noi ori te distrugem. Exact ca pe vremea lui Ceasca, nimic nu s-a schimbat. Tot nu ai spus cine esti, explicit, fara frica. Pana la urma nu vad de ce ti-ar fi frica de mine. E ilogic. E anormal. Nu vad de ce i-ar putea fi unui om frica de mine, chiar nu reprezint nimic ce ar putea fi amenintator pentru nimeni. Sunt un om total neimportant, fara pile, fara spate, fara sprijin de nicaieri, doar un om care isi exprima sincer si onest cateva din opiniile personale. O fac pentru ca la un moment dat, niste oameni mai curajosi ca mine au iesit si au riscat tot, inclusiv viata, tocmai pentru ca noua oamenilor simpli sa nu ne mai fie frica. De aia spun ceea ce spun, in memoria celor curajosi care au murit pentru ca eu sa pot vorbi liber. Pentru ca mie sa nu imi mai fie frica. Sunt un om simplu fara frica de nimic, atat numai de Dumnezeu cel viu si adevarat. Tie de ce iti e frica sa spui clar si raspicat cine esti? Sa inteleg ca pentru tine jertfa eroilor de la revolutie nu a avut efect? Ce pierzi daca spui cine esti? Nimic. Oricum, nu mai conteaza. Crede-ma, nu mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere